Operatie NUP vergt lange adem

Gaan alle gemeenten dezelfde bouwstenen gebruiken voor hun ict-gebouw? De wil is er wel. De twijfel of het echt gaat lukken net zo goed.

Het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) kan over het algemeen op veel waardering rekenen. Tegelijk worden vooral de ambtenaren wat onrustig van al het werk dat vanuit het instituut op ze af komt. Tijdens het congres NUP Live! bleek een kloof te bestaan tussen het bestuur en de ambtenarij van gemeenten.


Ambitieuze wethouders liepen enthousiast uit deelsessies over eHerkenning en open data, bijvoorbeeld. De medewerkers die het digitale gebouw moeten neerzetten, waren sceptischer. Vooral tijdens de lunch waren kritische geluiden te horen over de tijd en het geld dat nodig is om van de operatie een succes te maken. Het is een vooral een stip aan de horizon, zei een gemeenteambtenaar uit het zuiden van het land.

Ook de modernisering van de Gemeentelijke BasisAdministratie (mGBA) kreeg de handen niet hard op elkaar. “Stop mGBA en los eerst belangrijker zaken op”, was te lezen op Twitter. “Welk probleem lost dit ook al weer op?”


Ambitie

Het ligt niet aan de ambitie, of aan KING. Onder druk van bezuinigingen zijn gemeenten momenteel vooral druk bezig met het draaiende houden van de winkel. Verder is het voorheen ook niet gelukt een uniforme architectuur voor de ict op te zetten. “Waarom zou het nu wel lukken?”, was een vraag die zowel offline als online werd gesteld.

Ook is er nog veel onduidelijk over de nieuwe taken van gemeenten, vooral als het gaat om de jeugdzorg. ’s Ochtends al liet een man in de zaal weten dat het onduidelijk is hoe zijn gemeente de jeugdzorg inhoudelijk vorm moet geven. “Dan maakt het niet uit hoe je de ict hebt ingericht”, was de opmerking.


i-Spiegel

Er bestaat een grote behoefte aan praktische informatie en hulp. En daar komt de i-Spiegel van KING in beeld. Het is een middel om het gebruik van basisregistraties te analyseren, en om te verduidelijken hoe dit effectiever een efficiënter kan. En dat zou de reden kunnen zijn dat het nu wel gaat lukken al de bouwstenen in te voeren. De kennis en wil is daar. Ondersteuning is mogelijk. Toch moet niet op korte termijn worden verwacht dat alle 415 gemeenten dezelfde basis hebben voor hun digitale dienstverlening.

 

Bron: gemeente.nu
Ga terug naar nieuws

Nieuws

'ICT in onderwijs nog geen gelopen race' Na drie decennia 'compute...Lees meer

'Overheden moeten hun websites gewoon archiveren' Decentrale overheden ...Lees meer
Viadict
Pommerse Bocht 21
9642EA Veendam
tel. 06 - 2936 9099
info@viadict.com
KvK nr. 01172168 linkedin